Eihän tästä mitään tule kun aika juoksee tätä tahtia. Polkkaamaan ei kerkiä ja tyttö kasvaa ja kehittyy silmissä.

Heinäkuun alun helteitä piti jo meikäläisenkin karata välillä ulos varjoon (puolen päivän aikaan on hetki varjoa meidänkin pihassa, sen jälkeen pelkkää aurinkoa) viltille vauvan kanssa. Isommat olivat mukana ja nautiskeltiin jäätelöä jota riitti, kiitos Pingviinitie-kampanjan. Esikoinen osti 20 tuuttia saadakseen rannekkeen Linnanmäelle ja Isosisko päästäkseen Tykkimäkeen. Vauva tarkkaili tarkkaan kun muut herkuttelivat, ja kun ei päässyt osalliseksi makuelämykseen niin päätti sitten lähteä liikkeelle. Ryömi pitkin peittoa ja nosti kädet ilmaan aina kun kädet osuivat nurmikolle - olipa varsin oudon tuntuista ilmeestä päätellen. Ja kun ulkona keksi ryömimisen jalon taidon kunnolla (pienen matkan leluun kiinni päästäkseen oli jo aikasemminkin sisällä tehnyt mutta periaatteessa ei paikoiltaan liikkunut) niin sisällä piti treenata lisää. Tyttö ihan innostui kun pääsi näkemään muitakin paikkoja - ja muut sisarukset taas vähemmän innostuneita kun siivous sai taas uuden ulottuvuuden ettei mitään epäsopivaa vaan jää vauvan ulottuville.

Ryömimisen kanssa samaan aikaan tyttö keksi myös nousta konttausasentoon. Siinä on nyt sitten heijaillut itseään joka päivä mutta onneksi ei vielä konttaa. Ryömien menee jo ihan tarpeeksi lujaa rinkiä olohuone-eteinen-keittiö-olohuone. Ja olkkarissa ollessa osaa jo tulla etsimään äitiä sohvan takaa tietokoneen luota jos ikävä yllättää.

Yöt nukkuu hyvin. Yleensä 7-9 tuntia, syö ja nukkuu vielä jonkun aikaa. Joskus sitten saattaa herättää pari kolmekin kertaa tissihuikalle. Nuo yöt on olleet näillä helteillä eli jano voi hyvinkin olla kun makkarissa on turhankin lämmin. Päiväunet ei edelleenkään oikein suju, syli on aina vaan se mieluisin paikka nukkua. Joskus saattaa vaunuissa nukkua 1-2 tuntia ja se on jo aika hyvin. Autossa nukkuu myös kun auto on liikkeessä.

Olin kuuden lapsen kanssa Hesassa tässä välissä viikon ja tehtiin Jesperin kummitädin luokse "pieni" päiväajelu... taisi tulla n. 450 km auton mittariin iltaan mennessä. Onneksi oli matkaseuraa irkkikaverista joten mikäs se oli ajellessa vähän harhateillekin vaikka kaksi navia oli neuvomassa reittiä. Mentiin hieman vikaan ja sen jälkeen oma lainanavi kehotti kääntymään koko ajan vasemmalle ja kaverin käski tekemään u-käännöstä Nauru. Ei toteltu joten ajettiin maisemareittiä osamatkaa mennessä. Takaspäin osattiin ajella eksyilemättä. Jesperi olisi viihtynyt kummitädin luona niin hyvin että kun piti pois lähteä niin heittäytyi maahan... kummitädillä kun oli leikkimökki! Mutta kiva päivä se oli ja oli mukava nähdä irkkikavereita irl vaihteeksi.

Vanhempien luo päästyäni tarkastin sähköpostin ja yllätyin. Edellisenä päivänä netissä tekemääni vahinkoilmoitukseen Isosiskon sormimurtumasta (tyttö yritti ryöstää minulta suklaan kädestä ja puolustauduin nostamalla käteni, sormi osui luuhun ja murtui yhdestä kohtaa, ei pahasti) oli tullut jo päätös. Nopeaa touhua. Onneksi oli tapaturmavakuutus, Helsingistä kun ei ulkopaikkakuntalainen saa julkiselta hoitoa (paitsi jos on hengenlähtö lähellä, niin puhelimessa minua valistettiin) vaan ohjattiin yksityiselle. Aika skeidaa sanon minä. Kyllähän nuo hesalaiset kesäasukkaat meidänkin tk:ssa käyvät päivystyksessä. Noh, kuten sanottu. Onneksi oli vakuutus (ja luottokortti) eikä omavastuuta eli samahan tuo oli mennä yksityiselle - selvittiin varmasti nopeammin poiskin kuin mitä olisi julkiselta puolelta selvitty sunnuntai-iltana. Korvaus oli tililläkin ennen kuin edes luottokorttilasku tulee. Lääkäri nauroi kun kerroin että riehuttiin tytön kanssa, yleensä kuulema ne ovat poikia jotka riehumistapaturmien takia heillä käyvät Nauru.

Kotiin kun tultiin sain ensimmäiset pari tuntia yrittää metsästää lääkäriaikaa Esikoiselle, joka ilmoitti että hänellä on luultavasti sormi murtunut Yllättynyt. Oli uimaan mennessä jotenkin sormensa taittanut tms. Sunnuntaina ei aikaa järjestynyt joten maanantaiaamuksi tuli kiireitä sormen takia. Täällä taas ei saanut aikaa yksityiselle kun aika olisi pitänyt olla ennen klo 15 jolloin Esikoinen lähti rippileirille isoseksi eli soitin tk:een. Kello oli 9 ja yllätyksekseni saimme ajan vartin yli 11 - eikä päivystyksessä ollut ristin sieluakaan Yllättynyt. Sama hoito-ohje tuli kuin Isosiskollekin eli pari viikkoa teippausta viereiseen sormeen. Poika ehti rippileirille hyvin ja on siellä nyt tämän viikkoa ollut. Eilen piti käydä viemässä verokortti ja tilinumero jotka olivat unohtuneet että saa palkkansa.

Niin ja tämän viikon maanantaina vauva kävi 6 kk -neuvolassa.
Pituus: 67,3 cm
paino: 6 840 g
päänympärys: 40,6
cm eli vihdoin yli 40:n

Painokäyrä meni taas alaspäin kuten kuukausi sittenkin mutta th tuumasi että eiköhän tuo nousuun lähde kun alkaa kiinteät maistumaan ja kun tyttö on koko ajan kovasti liikkeellä niin ihmekös tuo on ettei painoa ole paljon tullut. Kumpikaan meistä ei katsonut että painokontrollia tarvittaisiin kuukauden päähän, joten uusi aika on normaalisti 8 kk -neuvolaan, samalla on sitten lääkärineuvola. Pituus menee nollakäyrällä, paino jonkin verran miinuskäyrällä ja päänympärys alimmalla käyrällä. Käyriä joka lähtöön.

Tosiaan nuo soseet oli nyt aloitettava täälläkin kun se puoli vuotta tuli täyteen. Ekaksi makuelämykseksi sai porkkanaa ja hyhhyh kun se laittoi puistattelemaan Nauru. Seuraavana päivänä ei suostunut lusikalle edes suuta avaamaan ja käänsi pään pois. Kotiin tultua tein bataatista sosetta, se maistui jo toisena päivänä vähän paremmin ja eilen meni hyvin pari jääpalallista bataattia ja yksi porkkanaa, samoin tänään. Neiti oikein hymyili syödessään. Kohta voisikin ottaa taas uutta makua valikoimiin.

Että sellaista. Laittelen kuvia kunhan ehdin. Nyt pieni taitaa tahtoa maitobaarin auki eli mentävä.