Nyt alkoi pännimään niiiiin  paljon tämä ruokavalio-ohjeistus raskausdiabeetikoille että pakko purkaa paineita blogiin. Ei pitäisi lukea lehtiä ja keskustelupalstoja.

En vain voi ymmärtää MIKSI vauhkotaan kevyt tuotteista että valitse vähärasvaista ja blaablaablaa, vältä sokeria ja SYÖ puuroa ja ruisleipää - kuidut pitävät verensokerin tasaisena. Höpönhöpönlöpö sanon minä (mielessäni käytin kyllä vahvempaakin sanaa). Mitähän se raskausdiabetes oikein on??? Onko se alentunut rasvan sietokyky vai alentunut hiilareiden sietokyky? Ping.. jälkimmäinen on oikein. Tästä taas voi vetää uuden kysymyksen, mitähän nuo leivät (olkoonkin sitten ruisleipää tai mitä vaan täysjyvää) ja puurot sitten ovat? HIILAREITA!! Eivätkä tasan tarkkaan tasaa mitään verensokeria vaan pompauttavat sen pilviin heti ruokailun jälkeen. Siitä huolimatta  raskausdiabeetikon aamupalaksi suositellaan lautasellista puuroa tai paria palaa ruisleipää. Hohoho... joopa joo. Lounas/päivällis ehdotuksissa pyörii perunat ja pastat/riisit... lisää hiilareita.

Minä kokeilin tuotakin ohjeistusta raskausaikana. Joinain aamuina pystyin syömään hyvin yhden palan Uotilan maalaisruisleipää (ei sisällä perunaa, vehnää tai muutakaan ylimääräistä eli sisältää vähiten hiilareita verrattuna muihin ruisleipiin mitä olen katsellut), painoa siivulla n. 24 g. Lisäksi desi maitoa. Ei kovin täyttävää mutta enempää ei voinut tai verensokerit olisivat olleet yli sallitun rajan heti - joinain aamuina tuokin oli liikaa (eli kaksi palaa joka aamu tai lautasellinen puuroa niin insuliinia olisin saanut käyttää). Pari tuntia myöhemmin saatoin syödä toisen palan leipää ja juoda kupin kahvia.

Entä sitten tuo vähärasvaisuus? Hmm, kokeilkaapa 1400 kcal:n ruokavaliota vähärasvaisena. Voi alkaa ärrinmurrinmurina tulemaan suusta kilpaa suolen kurinan kanssa. Asiahan nyt sattuu olemaan niin, että rasva  on se mikä pitää verensokerin tasaisena ja näin ollen nälän loitolla useamman tunnin ajan. Rasvan saa luonnollisesti käyttämällä ihan voita tai oliiviljyä tms paistamiseen, ei karsita possupihvistä sitä rasvaa olemattomiin tai osteta jo valmiiksi kengänpohjallista muistuttavaa kuivaa lihaa, ja kermaa kastikkeeseen. Lisäksi syödään salaatteja kunnon majoneesikastikelisän kanssa, napostellaan maukkaita juustoja (ei siis kevyt sellaisia), jälkiruoaksi marjakermarahkaa (ei sokeria, enintään hiukan makeutusainetta jos haluaa). Keitetyt kananmunat lohimajoneesin kera olivat oikein namnam ja pähkinät, mantelit, meetwurstit kävivät naposteluun. Metukka vei suolaisen nälkää hyvin. Ei muuten ollut nälkä tuolla ruokavaliolla vaikka päivässä saikin syödä vain 1400 kcal:a. Lisäksi siis paljon kasviksia korvaamaan ne potut/pastat/riisit. Ja niitä kuituja saa vihanneksistakin.

Ollessani sairaalassa vuorokausikäyrässä, sain syödäkseni lihaperunalaatikkoa hieman - tulos olisi laittanut minut insuliinin piikittäjäksi jollei lääkäri olisi antanut kahta viikkoa aikaa kokeilla ruokavaliota. Ruokavaliolla lääkäri tarkoitti tuota hiilariohjeistusta mutta itse totesin karppauksen olevan parempi - ja verensokeriarvot sen todistivat kuten kirjoittelinkin jo odotusaikana. Äitipolilla oli jopa yksi lääkäri, joka totesi vain että "hyvältä kuullostaa" kun kerroin syömisistäni eikä alkanut saarnaamaan rasvoista (joiden kanssa siis karpatessa ei löträtä). Painonnousu pysyi myös kurissa.

Kuinkahan moni raskausdiabeetikko välttyisi insuliinilta jos hänelle neuvottaisiin vhh (vähähiilihydraattinen) ruokavalio? Nykysuosituksen kanssa on takuulla olemassa monta odottajaa jotka piikittävät insuliinia tavallaan turhan takia eli verorahojakin menee hukkaan. En lähde arvailemaan syntyisikö tuosta merkittäviä säästöjä (raskausdiabetes on kyllä lisääntynyt paljon ja varmasti myös insuliinihoitoiset sellaisetkin) mutta säästöä se on pienikin säästö plus että tuo pistämisen vaiva jäisi pois niiltä, joille ruokavalio oikeanlaisena oikeasti riittäisi.