Tämä kaupungin ja useamman eri tahon yhteistyönä järjestämä päihdekasvatustapahtuma oli tarkoitettu 6. luokkalaisille ja heidän vanhemmilleen. Lapset kävivät tuolla kierroksella jo maanantaina, tänään oli vanhempien vuoro. Kiva kun sama kierros oli myös lapsilla, pystyy puhumaan näistä kotona yhdessä - tosin minä toivoisin tuon kierroksen myös 7-9. luokkalaisille.

Ensimmäisesä pisteessä kuultiin kuinka Tuomo kertoi miksi tupakointi ei kannata. Vuosien polttamisen jälkeen kurkunpääsyöpä teki sen, että miehen oli opeteltava puhumaan ruokatorven ja ääniproteesin avulla. Kehotti nuoria miettimään kumman vaihtoehdon hän olisi valinnut vuosia sitten jos olisi nykyhetken tiennyt - kurkunpää syövän vai säästetyn 20 000 euroa. Lisäksi oli kuvia tupakoitsijan ja tupakoimattoman keuhkoista, huulisyövästä, limakalvojen muutoksista, hampaista ja ikenistä, kielestä... Karuja kuvia. Erikoishammashoitaja oli lisäksi kertomassa millaisten ongelmien kanssa joutuu työskentelemään kun tupakoitsijasta on kyse. Pienetkin leikkaukset paranevat hitaasti koska verisuonisto "vetäytyy". Kielisyöpä on jo ison leikkauksen vaativa operaatio + siihen syömis- ja puhumisongelmat päälle. Uutta tietoa oli minullekin sen verran, että (vaikka olenkin tiennyt tupakan olevan myrkkyä) tupakasta on löydetty 4 000 myrkyllistä ainesosaa! Ja useat aineista ovat samoja joita käytetään rotanmyrkyssä! Niinpä niin. Jos tupakka yritettäisiin tuoda markkinoille nykypäivänä, se ei saisi ikinä edes myyntilupaa. Nuuskassakin myrkyllisiä aineita on 2 500, että ei sen parempaa ainetta ole sekään. Kuvia oli myös nuuskan aiheuttamista ongelmista.

Toisessa pisteessä oli teatteriesitys nuorten ryyppäjäisistä jossain ulkona ja yöllä. Kuinka mitättömistä asioista tuli riitaa ja tappelua, kuinka sammuneelle yritettiin juottaa lisää pirtua ja lopuksi tämä meinattiin jättää yksin maahan makaamaan kun muut lähtivät.Tässä pisteessä oli lapsilta toivottu, ja myös nyt meiltä aikuisilta, seis-huutoa kun tuntui että jotain pitäisi tehdä toisin. Näytelmä jatkui aina siitä ehdotuksesta eteenpäin ja loppu oli niin ollen erilainen. Nuorille painotettiin ettei koskaan pidä ottaa kenenkään toisen pullosta mitään, koska varmuutta pullon sisällöstä ei ole ja kun pullo kiertää suusta suuhun, ei se todellakaan ole enää puhdas. Nuorille selvää oli ollut että pirtua ei pidä juoda missään nimessä, ja tämän mukana ollut poliisi vahvisti, se ei sekoitu edes lantrinkiin ja voi viedä hengen. Nuorille oli myös painotettu sitä, että jos kaveriporukassa jonnekin lähdetään, sama porukka myös tulee yhdessä takaisin - ketään ei jätetä vaikka olisi ollut kuinka idiootti tai varsinkaan jos on humalassa (tämä olikin ollut kaikille selvää jo ennestään eli seis-huutoja oli kuulunut nuorten ryhmissä tuossa tilanteessa, samaten tappelukohtaus oli saanut seis-huutoja koska "tappeleminen on tyhmää"). Sammuneen kanssa poliisi neuvoi soittamaan vanhemmille tai 112 ja pyytämään ambulanssin. Poliisi kertoi, että vaikka nuorten juomista ja siitä seuranneita ongelmia täälläkin on, on kehitys jo viiden vuoden ajan ollut aleneva eli suunta on oikea.

Kolmannessa pisteessä aiheena olivat huumeet. Jälleen teatteriesityksen voimin tarina pikkusiskosta joka päiväkirjaan purkaa huolia isosiskon elämästä (oli saanut kiinni siskon pilven poltosta ja sisko vannottanut olemaan hiljaa porukoille), ja aina kirjoituksen jälkeen isosisko ikään kuin kommentoi kirjoitukseen. Alussa oli pilvi, sitten aineet kovenivat, alkoi varastelu ja lopuksi tuli tekemistä poliisin kanssa ja oikeusjuttuja. Lopussa oli nuorille esitetty paljon kysymyksiä joissa nuoret joutuivat pohtimaan eri asioita.

Täytyy sanoa että oli todella mielenkiintoinen juttu.